“Geçmişten Günümüze Özenle”
+90 324 676 44 39 info@ipemgida.com

Tahin

 s_s_v

Tahin adı verilen besin maddesi susamdan yapılır. Susamın ezilmesiyle meydana gelen bir gıdadır. Susam önce büyük tuz havuzlarına yatırılır. Tuzun suya yoğunluk katması ile birlikte susamın kabukları suyun dibine çöker ve asıl taneler su süyüzünde kalır. Bu tuzlu suda bekletme işlemi yaklaşık 8-10 saat sürer. Su yüzünde kalan taneler önce kurutulur daha sonra ezilerek tahin meydana getirilir. Örneğin nasıl vişne çeşitli işlemlerden sonra meyve suyuna dönüşüyorsa susam da çeşitli işlemlerden sonra sıvı hale gelir. Bu sıvı hal su gibi değildir. Biraz daha yoğun yoğurt kıvamına yakındır. Buna tahin denilmektedir.

Peki tahinin faydaları nedir?

Tahinin halk arasında bilinen en önemli özelliği besleyici olması, kolay acıkmayı engelleyen bir yiyecek olmasıdır. Özellikle kış aylarında çok tercih edilir. ‘Altın Oran’ olarak tarif edilen tahin-pekmez karışımı sağlanırsa çok lezzetli bir gıda maddesi olacağı konusunda hemfikir olan birçok insan vardır. Bu oran tahin/pekmez için yaklaşık 1/4(%25 tahin %75 pekmez) olarak bilinir. Bünyesinde bulunan anti oksidan ve vitaminlerle insanı dinç tutar, üşümeyi engeller. Tahin %55-60 seviyesinde yağ içerdiği için vücudumuza enerji verir, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu yağ asitlerinin oluşmasında büyük rol oynar. A,B ve E vitaminlerinin yanı sıra demir ve özellikle kalsiyum açısından oldukça zengindir. İçerisinde bulunan E vitamini kalp-damar hastalıklarını, damar tıkanıklığını önler hücre yapısının bozulmasını engeller. Tahin metabolizmayı hızlandırır.

Tahin tek başına tüketileceği gibi bal, pekmez gibi ürünlerle karıştırılıp da tüketilebilir. Özellikle tahin ve pekmezin karışımı çok bilindik bir şeydir. Yukarıda da bahsettiğim gibi vücudu zinde tutar, enerji verir, kışın grip ve benzeri hastalıklar karşısında tedavi sürecinde vücuda destek olur, üşümeyi engeller, zihni açar, dinamizm kazandırır. Tahin kahvaltılarda kullanıldığı gibi şekerli olmasından dolayı tatlı yapımında da kullanılır. Tahin helvası, tahinli kabak tatlısı, tahinli meyve tatlısı, tahinli kek, tahinli profiterol bunlardan bazılarıdır.

Tahinin zararı var mıdır?

Her yiyeceğin olduğu gibi çok tüketildiğinde tahinin de zararları vardır. Şeker oranı çok olduğundan şeker hastaları tarafından çok fazla tüketilmesi ölümlere kadar götürebilir. Normal insanlar tarafından çok tüketildiğinde yine fazla şekerden dolayı çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıkların başında hamile kadınların çok tüketmesi sonucu bebeğe kalıcı zararlar vermesi, kasların kasılması, uyku bozukluğu ve deri üstü geçici yaralara sebep olabilir.